Transportistes catalans demanen al Govern prorrogar la bonificació en els combustibles

El Gremi de Transports i Logística reclama la necessitat de mantenir la rebaixa

Transportistes catalans demanen al Govern prorrogar la bonificació en els combustibles

La bonificació dels combustibles és una de les mesures que es van aprovar el desembre de 2022 per a mitigar l’impacte de la guerra d’Ucraïna en l’economia espanyola. La setmana vinent està previst que el Govern aprovi un nou Decret llei de pròrroga d’algunes d’aquestes ajudes, segons apunta el Gremi de Transport i Logística català.

Així, una de les mesures que possiblement es prorrogaran, segons s’ha anunciat en les últimes setmanes, serà la reducció de l’IVA de determinats aliments bàsics. També s’inclouria la bonificació i fins i tot gratuïtat fins a final d’any dels transports públics de viatgers, per a continuar fomentant el seu ús en detriment del transport privat.

El sector reclama mantenir la bonificació dels combustibles

Per això, els representants dels professionals del sector han sol·licitat al Govern que també s’inclogui la pròrroga a la bonificació dels combustibles per als transportistes i taxistes que es va aprovar al desembre, i que estava prevista inicialment només fins al pròxim 30 de juny.

Aquesta pròrroga als col·lectius professionals del transport per carretera, tant de mercaderies com de viatgers, estaria perfectament justificada, segons els transportistes. Aquests assenyalen que, si bé el preu del petroli a escala internacional s’ha contingut en els últims mesos, encara es troba a nivells alts, concretament 20 cèntims més car que el que tenia en les mateixes dates de 2021.

Apunten a la previsió que el segon semestre de l’any tornarà a sofrir una tendència alcista en els preus finals, especialment del dièsel, a conseqüència de la major demanda per la recuperació econòmica a nivell internacional i l’aplicació de les mesures sancionadores en el petroli rus aprovades per la Unió Europea.

El sector agrari té mesures anuals

Des del gremi es queixen que no prorrogar aquestes ajudes per als transportistes i taxistes suposaria un greuge respecte al tracte que s’ha donat a altres col·lectius professionals també beneficiats amb una bonificació en els combustibles, com és el cas del sector agrari.

Les ajudes del sector agrari per a aquest any 2023 tenen caràcter anual, calculades en funció de tot el consum realitzat l’any anterior, i a més per import superior en abonar-los 20 cèntims per cada litre consumit, a diferència del transport per carretera, per al qual aquest import es va reduir a 10 cèntims des d’abril del mes passat. 

El Gremi de Transports i Logística, integrat en la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats i representa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats.

Text per EFE

No Comments

Post A Comment